9 greșeli de finisare a gips cartonului

În acest articol nu arătăm doar care sunt greșelile la finisarea plăcilor din gips-carton. Vă sfătuim ce să faceți ca să le evitați. Mulțumită acestor recomandări pereții despărțitori, tavanele false (plafoanele) și alte elemente construite din plăci de gips-carton vor avea o suprafață netedă. Gata cu fisurile la îmbinări!

Greșeala nr. 1: Pregătirea necorespunzătoare a suprafeței

Soluție: Plăcile cu margini șanfrenate din fabrică trebuie șterse de praf cu atenție. Să nu rămână praf deloc. Iar la marginile tăiate trebuie sa le umeziți cu apă.

Greșeala nr. 2: Utilizarea pastei de îmbinare necorespunzătoare

Soluție: Pentru a evita riscul utilizării de materiale neadecvate trebuie să folosiți pasta de îmbinare care face parte din sistemul complet de gips -carton. Nu contează dacă folosesti bandă armată cu oțel sau simplă. La ambele trebuie folosite produsele din sistemul NIDA: NIDA Profesional sau NIDA Profesional Fresh. Si nu uita că trebuie să fie respectate regulile de amestecare și aplicare a maselor, care sunt înscrise pe saci. Nu toate produsele au aceleași caracteristici, deci e bine să le citești din nou.

Greșeala nr. 3: Alegerea greșită a benzii armate

Soluție: Pentru chituirea placilor din gips-carton este bine să folosești banda de îmbinare din hârtie sau din fibră de sticlă (pâslă din fibră de sticlă). Banda din fibra de sticlă se foloseste la sistemele din zone umede (băi, bucătării etc.). Banda din hârtie asigură cea mai bună rezistență a îmbinării, dar utilizarea ei implică un pic mai multă muncă: trebuie să fie umezită înainte de aplicare. După un pic de practică cu ea, e la fel de simplu. Dar rezultatele sunt mai bune decât cu banda autoadezivă. Și apar mai puține crăpături în timp.

Greșeala nr. 4: Temperatură prea scăzută sau prea ridicată în încăpere

Soluție: Temperatura minimă la care se poate începe chituirea îmbinarilor plăcilor este de +10 grade C. Temperatura trebuie să rămînă constantă și nu poate să aibă variații semnificative până când pasta de îmbinare nu s-a uscat complet. Pe perioada de iarna se recomandă finisarea îmbinărilor în clădiri unde sistemul de încălzire este pus în funcție.

Greșeala nr. 5: Umiditate prea scăzută sau prea ridicată în aer

Soluție: Finisarea rosturilor trebuie realizată după terminarea altor lucrări umede (tencuieli, șapă, etc.). Schimbările rapide în umiditatea încăperii în timpul uscării pastei de îmbinare sunt una din cele mai des întâlnite cauze în apariția fisurilor.

Greșeala nr. 6: Graba cand aplici pasta de îmbinare

Soluție: Cu ajutorul gletierei din oțel trebuie să umpli cu grijă îmbinarea dintre plăci, cu pastă de îmbinare. Pasta trebuie aplicată la îmbinare cu mișcări transversale ale gletierei astfel încât să eviți formarea spațiilor goale sub stratul subțire de gips. Fiecare strat succesiv poate fi aplicat după închegarea celui anterior. Informațiile furnizate pe ambalajul pastei de îmbinare trebuie respectate cu strictețe. Atât pentru preparare cât și pentru aplicarea ipsosului de îmbinare.

Greșeala nr. 7: Alegerea greșită a tipului de finisare

Soluție: În general ”finisajul standard” este suficient. Adică finisarea numai a îmbinărilor longitudinale și transversale dintre plăcile de gips-carton. Cu toate acestea, în cazul în care partea plană a plăcii de gips-carton este paralelă cu sursa de lumină astfel de finisare poate fi ineficientă. De exemplu, peretele perpendicular pe fațade de sticlă sau pe fereastra de la balcon, peretele pe care vor fi fixate aplice cu lumina direcționată în sus sau jos etc. Lumina „care alunecă” pe suprafața finisată face vizibilă orice iregularitate care în condiții de iluminare standard nu s-ar vedea. Astfel de locuri pe perete sau plafon trebuie localizate înainte de începerea lucrului și în jurul lor trebuie finisată întreaga suprafață a plăcii din gips-carton. Vezi aici mai multe despre cele 4 niveluri de finisare ale plăcilor din gips-carton.

Greșeala nr. 8: Lipsa rostului de dilatare în elementele construcției

Soluție: La fiecare 15 m trebuie lăsat un rost de dilatare între plăcile de gips-carton, din care este construit peretele despărțitor cât și plafonul suspendat (tavanul fals). În clădirile din construite din prefabricate rostul de dilatare trebuie să existe la fiecare 10 m.

Greșeala nr. 9: Depozitarea necorespunzătoare a plăcilor din gips-carton

Soluție: Finisarea plăcilor de gips-carton umede este o cauză frecventă a apariției fisurilor în îmbinări și a altor probleme ce apar în construcțiile din gips-carton. Pentru evitarea acestora este necesară depozitarea plăcilor din gips-carton în interior, în special în perioada toamnă-iarnă. Apoi, când se dorește montarea lor trebuie să stea într-un spatiu corespunzator timp de minimum 48 ore înainte de montaj. Placile din gips-carton trebuie să fie dispuse orizontal pe paleți sau pe suporți de lemn așezați la o distanță de maxim 35 cm.

Acum că știi toate aceste “secrete”, nu vei mai avea probleme cu fisurile sau finisarea greoaie a îmbinărilor din gips-carton. Pentru orice alte întrebări, știi deja, suntem aici să te ajutăm. Contacteaza-ne oricand ai nevoie.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile