Montaj plafon fibrociment - Ghid
Montaj plafon fibrociment - Ghid

1. Fixare profile perimetrale

Se trasează pe perete nivelul la care se va aşeza profilul UD, folosiţi o nivelă cu laser sau una simplă, dar cât mai lungă.
Fixaţi profilul UD de perete în dibluri sau şuruburi în funcţie de tipul peretelui.

Montaj plafon fibrociment - Ghid

2. Fixarea de tavan

Fixaţi piesa Nonius superior de suportul portant. Pentru prinderea de placa de beton folosiţi dibluri metalice, iar pentru grinzile de lemn, şuruburi pentru lemn.

Montaj plafon fibrociment - Ghid

3. Asigurarea structurii principale

Fixaţi structura principală, fixaţi pe profilele CD accesoriul Nonius Inferior, apoi profilele CD sprijinite pe profilele UD. Asiguraţi legătura între Nonius inferior şi Nonius superior cu clemele Nonius.

Montaj plafon fibrociment - Ghid

4. Prinderea intre cele doua structuri

Cu ajutorul racordului dublu de îmbinare se fixează structura secundară de profile CD, capetele profilelor CD intrând în profilul UD.
Se asigură îmbinările între racordul dublu de îmbinare şi profilele CD cu şuruburi FlatHead; se verifică ca sistemul Nonius să fie prins cu câte 2 cleme per ansamblu.

Montaj plafon fibrociment - Ghid

5. Debitare plăci fibrociment

Se debitează placa de Cementex la dimensiunea dorită. Se recomandă debitarea plăcii cu un ferăstrău circular.
ATENŢIE! purtaţi echipament de protecţie adecvat pentru prevenirea inhalării prafului.

Montaj plafon fibrociment - Ghid

6. Montare placă Cementex

Fixaţi placa de structura cu autoperforante Hydropanel, distanţa maximă între şuruburi trebuie să fie de 300 mm. Aveţi grijă ca plăcile să fie decalate între ele la o distanţă de 400 mm între rosturi. Între plăcile de Cementex trebuie lăsat un rost de 3-5 mm.

Montaj plafon fibrociment - Ghid

7. Tratarea rosturilor si finisarea

Când montajul este gata, folosiţi masa de şpaclu pe bază de ciment şi banda de îmbinare din fibră de sticlă pentru rosturile dintre plăci. Folosiţi masa de şpaclu în strat fin pentru a acoperi capul şuruburilor.
În funcţie de destinaţia tavanului puteţi întinde masa de şpaclu pe întreaga suprafaţă.

Tips & Tricks

  • Pentru montajul la exterior este recomandată folosirea profilelor şi accesoriilor din clasa de corozivitate C3 sau chiar C5, dacă sunt expuse la salinitate crescută şi mediu toxic.
  • Pentru a preveni formarea petelor permanente de pe suprafaţa plăcilor, se recomandă ca praful provenit din operaţiunile de tăiere și găurire să fie îndepărtat imediat de pe suprafaţa plăcilor cu ajutorul unui prosop uscat din microfibră, fie aspirat cu un echipament eficient de extracţie și colectare a prafului (aspirator).
  • Plăcile trebuie să fie uscate înainte de aplicarea diferitelor tratamente pe suprafaţa acestora (masă de șpaclu, adeziv...). De exemplu, nu se recomandă aplicarea tratamentului de suprafaţă imediat după ploaie.
  • Montajul plăcilor se va efectua în intervalul de temperaturi 5 - 40 °C.
  • Aplicarea sistemelor de finisaj peste plăcile Cementex se va realiza la minim 24 de ore după instalarea plăcilor Cementex pe structură. Aceasta este perioada în care plăcile se aclimatizează în condiţiile finale de lucru.

Masuri de protectie

  • Se recomandă ca praful provenit din operaţiunile de tăiere și găurire a plăcilor Cementex să fie aspirat și colectat cu ajutorul unui echipament eficient tip aspirator,
  • În timpul operaţiunilor de manevrare, debitare și găurire a plăcilor, se recomandă ca operatorul/ instalatorul să utilizeze instrumente adecvate și să poarte echipament de protecţie: cască, ochelari, mănuși, bocanci, mască de praf tip FFP2 sau un echipament mai eficient conform cu EN 149:2001,
  • Debitarea și găurirea plăcilor trebuie efectuate în spaţii uscate și ventilate,
  • Plăcile pot fi tăiate cu un fierăstrău electric sau cu unul manual,
  • Pentru a preveni vibraţia plăcilor in timpul operaţiunilor de tăiere și găurire, acestea trebuie așezate și fixate pe un suport neted și stabil.

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile