Modul in care percepem sunetul este foarte important pentru starea noastra de bine. Sunetul poate avea un efect pozitiv asupra vietii, iar sunetele neplacute (zgomotele) pot avea un efect negativ asupra confortului si performantei noastre. Izolarea fonica este esentiala. La fel si corectia acustica. Numeroase studii si organizatii din domeniul sanatatii au aratat efectul sunetului asupra sanatatii si starii de bine, atat psihic, cat si fizic. Pentru a evita aceste provocari fonice, exista mai multe solutii de gips carton care au fost proiectate pentru a oferi confort acustic si in conformitate cu reglementarile pentru diverse tipuri de cladiri.
Acustica este stiinta sunetului si a gestionarii undelor de sunet sau a fluctuatiilor de presiune. Sunetul se poate controla si gestiona in doua moduri:
- Izolare fonica: reducerea zgomotelor aeropurtate si de impact din exteriorul unei camere, unde nivelul de zgomot este prea mare pentru a fi acceptabil.
- Corectie acustica: reducerea ecoului/reverberatiilor intr-o camera pentru a imbunatati claritatea sunetului.
GESTIONAREA ZGOMOTULUI INTR-O CLADIRE
Unitatea de masurare a nivelului sunetului se numeste decibel (dB). Ca referinta, o soapta are 30 dB, o conversatie normala 60 dB, un computer 40 dB, un aspirator 75 dB, un ciocan pneumatic 110 dB, un avion care decoleaza 140dB.
Gestionarea zgomotului dintr-o cladire vizeaza suprimarea sau reducerea zgomotului de fond; intr-o cladire de birouri goala, zgomotul de fond poate ajunge pana la 40 dB. Pentru a comunica eficient, nivelul normal al conversatiei trebuie sa depaseasca cu 10-15 dB zgomotul de fond.
Corectia acustica (absorbtia sunetului)
Zgomotul de fond poate fi creat de ecoul dintr-o camera din cauza reverberatiei sunetului pe pereti, tavan si podea. Timpul de reverberatie este caracterizat de lungimea perioadei de timp necesara pentru ca nivelul de zgomot al unui sunet sa scada cu 60dB dupa incetarea emisiei suntelui de catre sursa. Timpul de reverberatie difera, in functe de tipul cladirii si de utilizarea spatiului. De exemplu, o sala de cinema necesita 0.2 secunde, in timp ce o piscina are un timp de reverberatie de 3.0 secunde. Siniat ofera solutii pentru corectie fonica ce schimba timpul de reverberatie la nivelul cerut de reglementarile aplicabile. Afla cum sa imbunatatesti corectia acustica.
Izolarea fonica (reducerea zgomotului)
Zgomotul de fundal poate avea si surse necontrolate din exteriorul incaperii. Aici intervine izolatia fonica. Sursele sunt mulptiple: constructii, transportul, vremea, zgomotul pasilor, vocile, lucrarile etc. In aceasta situatie, transmiterea zgomotului de fundal printr-un perete sau partitie, trebuie redusa in mod eficient, pentru confortul locuitorilor. Izolarea fonica este legata de diferenta de nivel de sunet dintre un emitator si un receptor al sunetului, fiecare fiind de o parte si de cealalta a peretelui despartitor.
CUM SE FACE CORECTIA ACUSTICA
Scopul absorbtiei sunetului este corectia acustica, adica reducerea nivelului sunetului dintr-o camera. Acest obiectiv poate fi atins folosind un material ce permite disiparea vibratiilor din aer. Pentru asta iti oferim o gama variata de placi pentru absorbtie fonica ce pot fi utilizate ca atare sau in combinatie cu vata minerala.
Absorbtia zgomotului depinde de porozitatea, tortuozitatea si rezistenta materialului la trecerea curentilor de aer. Acesti parametri sunt pentru vibratiie din aer ceea ce spargatoarele de valuri sunt pentru reducerea daunelor create pe tarmuri de acestea: „taie“ vibratiile din aer in elemente din ce in ce mai mici, pe masura ce acestea penetreaza un material absorbant. Solutiile noastre din gips carton au acesti parametri optimizati si iti vor permite sa atingi nivelul de performanta necesar in toate situatiile.
CUM SE FACE IZOLAREA FONICA
In izolarea fonica (izolatie fonica), obiectivul este minimalizarea trecerii sunetului prin perete, partitie sau tavan. Sunetul este creat prin vibratia aerului, iar reducerea zgomotului inseamna atenuarea acestei vibratii intr-un perete despartitor, de exemplu.
- O metoda de izolare fonica este stabilirea unei solutii constructive pentru cresterea greutatii partitiei prin utilizarea placilor din gips carton grele si/sau a straturilor duble, avand la baza „Legea masei”. Pe masura ce zgomotul atinge o suprafata grea, se intoarce cu consecinta ca vibratiile foarte mici sunt transmise pe cealalta parte a partitiei.
- O alta modalitate de izolare este utilizarea placilor usoare si/sau a unui material cu o capacitate de absorbitie mare. Acestea vor disipa, in interiorul materialului, energia creata prin vibratia aerului. Gama noastra de placi pentru izolare fonica imbina echilibrul perfect intre greutate si suprafata perfect neteda, pentru a facilita instalarea. In plus, ofera performante mecanice si rezistenta la foc.
- Ultima metoda a izolarii fonice este combinarea golurilor de aer dintre placi (cavitate) si greutatea placilor pentru a creste acustica.
Dar fixarea placilor de montanti si profile metalice creaza legaturi mecanice solide de la o parte la alta a partitiei. Sunetul poate urma aceste cai mecanice preferentiale pentru a se propaga de-a lungul partitiei. Vezi accesoriile noastre fonice pentru a mai multe informatii privind aceasta situatie. Aceste accesorii fac sistemul mai usor sau cresc lungimea caii de propagare a sunetului, astfel incat sa se „piarda“, inainte de a ajunge la capatul caii.
Combinatia dintre placile acustice cu accesoriile noastre se poate utiliza pentru a proiecta sisteme pentru izolare fonica reducand zgomotul conform reglementarilor. Contacteaza echipa tehnica daca ai nevoie de indicatii privind montarea produselor noastre, pentru a evita crearea de cai mecanice preferentiale.
LEGISLATIA IN ACUSTICA
Cadru legislativ
Protectia la zgomot este stipulata ca cerinta (exigenta) esentiala în Directiva Consiliului Europei nr. 89/106/CEE si Documentele Interpretative aprobate la 30 noiembrie 1993 si este definita dupa cum urmeaza: “Constructia trebuie proiectata si executata astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere sa fie mentinut la un nivel care sa nu afecteze sanatatea acestora si sa le permita sa doarma, sa se odihneasca si sa lucreze în conditii satisfacatoare”. Cerinta presupune deci crearea unor conditii de confort (indiferent ca se realizeaza prin corectie sau izolare fonica) care pot fi completate cu asigurarea intimitatii în sensul non-inteligibilitatii vorbirii între locuinte, camere de hotel sau similare. Prezentul normativ respecta prevederile documentelor mentionate mai sus. b. „Protectia la zgomot” este în acelasi timp CERINTA DE CALITATE (F) în constructii în contextul legii nr 10 / 1995. In acest sens constituie norma cu caracter general care detaliaza indicii si conditiile tehnice specifice ale cerintei, precum si masurile necesare pentru respectarea acesteia.
Domeniu de aplicare
Normativul se refera la masurile de protectie împotriva zgomotului în cladiri si în vecinatatea acestora. Pe baza normativului:
- se redacteaza sau se revizuiesc reglementari privind metodele si procedurile corespunzatoare, pentru constructii sau parti de constructie din punct de vedere al protectiei la zgomot.
- se fac aprecieri si interventii în mediul înconjurator astfel încât în apropierea constructiilor sa fie îndeplinite criteriile de protectie la zgomot.
Pentru activitatea de proiectare, normativul:
- este obligatoriu: – la proiectarea si executia cladirilor noi sau la reabilitari/modernizari de cladiri existente; – pentru proiectarea si executia altor constructii sau amenajari în care personalul poate fi expus la zgomot la locuri de munca cu caracter permanent;
- are rol de recomandare pentru proiectarea si executia restaurarilor de cladiri monumente istorice.
Normativul stabileste performantele care caracterizeaza parti, elemente si produse de constructie din punct de vedere al protectiei la zgomot. Nu se refera la modul de certificare a acestor performante.
Normativul nu se refera la:
- masurile de protectie privind vibratiile în cladiri.
- masurile de protectie personala a muncitorilor împotriva zgomotului, în cazul în care la locurile de munca ale acestora, din motive obiective masurile de protectie la zgomot luate prin alcatuirea constructiei nu pot asigura valorile limita ale nivelurilor de zgomot.
- masurile de limitare a nivelului de zgomot din interiorul unor vehicule sau emis în exterior de vehicule, echipamente, utilaje etc.
Terminologie
Termenii generali utilizati (cerinte esentiale, constructii, cladiri, produse de constructii, utilizatori etc.) sunt cei definiti în NC 001-99 „Normativ cadru privind detalierea continutului cerintelor stabilite prin Legea 10/1995”. Simbolurile si unitatile de masura ale marimilor utilizate sunt conforme cu definitiile din STAS 1957/1,2,3 – 88 „Acustica. Terminologie”.
MONTAJUL sistemelor pentru corectie sau izolare fonica
Citestea aici cum se monteaza peretii despartitori pentru a obtine cele mai bune rezultate acustice.
Vezi mai jos cum se monteaza un tavan pentru corectie acustica, folosind placi perforate:
EXPERTIZA NOASTRA
Expertiza noastra tehnica in intelegerea modului de deplasare a zgomotului prin materiale, in jurul structurii sau prin deschideri, ne-a permis sa dezvoltam solutii care imbunatatesc confortul acustic intr-o cladire, fie prin izolatie fonica sau absorbtie acustica.
Expertii nostri tehnici de la Centrul de Inovare Tehnica (TDC) din Avignon folosesc modelarea si testarea experimentala pentru a proiecta si dezvolta solutii acustice; laboratorul nostru ne permite sa testam solutiile orizontale (tavane, podele), verticale (peretii despartitori) si include o camera de reverberatie pentru placile de absorbtie a sunetului. In cele din urma, folosim instalatii de testare acustica ale tertilor si organisme certificate pentru a asigura independenta certificarii noastre, oferindu-ti incredere in solutiile noastre de izolare fonica.
Vezi solutiile Siniat: pereti pentru izolare fonica, sau contacteaza-ne pentru alte sisteme - tavane pentru corectie acustica, placari pentru izolare sau corectie acustica.