Comparativ cu peretii interiori traditionali, peretii despartitori cu greutate redusa ofera numeroase avantaje, atat in procesul de constructie, cat si pentru confortul ulterior. Permit o impartire rapida si mai putin costisitoare a spatiului. Acest tip de pereti se monteaza usor si se evita timpul de uscare prelungit. In spatiul dintre placile de gips carton ale peretelui se pot introduce foarte usor materialul izolant sau instalatiile, nefiind necesare decupaje speciale. Acesti pereti de compartimentare pot avea o greutate de pana la 50 kg / m² si pot fi instalati pe orice constructii portante. In plus, se pot demola usor cand este necesara reconstructia.
Avantajele unui perete despartitor din gips carton:
- Performanta - gama variata de placi iti permite sa alegi cea mai buna solutie pentru diferite nevoi: izolare fonica, rezistenta la umezeala, confort termic etc.
- Timpul redus de constructie, inclusiv timpul de uscare, comparativ cu peretii traditionali
- Flexibilitate - spatiile sunt usor de recompartimentat, remodelat
- Economie de spatiu multumita grosimii reduse
- Greutate redusa cu cerinte reduse privind statica
- Cost redus pentru constructie, renovare, reconstructie
- Posibilitati de proiectare versatile, atat pentru elemente de design cat si pentru solutii individuale.
Componentele pereţilor despărţitori
- Cadru: realizat din profile metalice: profile de ghidaj (ex. UW) si profile montanti (ex. CW);
- Material izolant: vata minerala se utilizeaza pentru umplerea cavitatii dintre profilele metalice pentru a obtine o izolare fonica si termica mai buna
- Placi: unul sau doua straturi de placi de gips carton pe fiecare parte. Placarea dubla se utilizeaza pentru a imbunatati proprietatile peretelui despartitor: protectia la foc, reducerea zgomotelor, rezistenta mecanica, rezistenta la umezeala etc.
- Ipsos de imbinari: se utilizeaza pentru umplerea imbinarilor plane si a rosturilor dintre placi, acoperirea capetelor suruburilor si a altor neregularitati, dar si pentru netezirea suprafetelor. Ipsosul de imbinare se alege conform tipului de placare, de utilizare si cerintelor structurale.
- Benzi de imbinare: din hartie sau fibra de sticla. Se utilizeaza pentru a intari imbinarile placilor si pentru a preveni fisurarea acestora. Recomandam evitarea folosirii benzilor autoadezive din cauza performantelor inferioare.
- Accesorii: se utilizeaza pentru a imbina placile de gips carton cu profilele: dibluri, suruburi etc.
Domenii de utilizare pentru pereţii despărţitori
Pereţi de compartimentare
Pereţii de gips-carton se pot folosi pentru separarea spaţiilor interioare, în cazul construcţiilor noi sau vechi. Pereţii despărţitori dublu placaţi, neportanţi, sunt o alternativă eficientă la construcţiile tradiţionale şi îndeplinesc cerinţele tehnice şi de proiectare. Elemente precum uşi glisante, luminatoare, ferestre încăstrate sau soclul pentru lămpi sunt uşor de integrat. Izolarea termică şi fonică sunt îmbinate perfect mulţumită materialului izolant şi performanţelor plăcilor.
- Pereţii despărţitori simplu placaţi se utilizează pentru debarale sau încăperi unde nu există cerinţe tehnice ridicate. Marele avantaj este grosimea redusă. Pentru acest tip de perete se foloseşte un profil montant simplu.
- Pereţii despărţitori dublu placaţi oferă posibilităţi optime pentru izolatia fonică şi termică. Pot fi folosiţi pentru separarea dormitorului de sufragerie, de bucătărie etc.
- Pereţii despărţitori cu complexitate şi estetică crescute (precum cei rotunzi) se pot obţine uşor şi rapid. Aceste soluţii sunt căutate pentru spaţii publice mari precum centrele comerciale.
Placarea pereţilor existenţi – „tencuieli uscate”
Chiar dacă nu sunt propriu-zis pereţi despărţitori, placările merită menţionate şi aici. Placările cu gips-carton se pot utiliza pentru a acoperi pereţii existenţi, din materiale de construcţie tradiţionale, pentru:
- A îndrepta pereţii
- A netezi suplimentar suprafaţa
- Securitate la incendiu
- Economie de energie şi izolare termică
- A ascunde instalaţiile electrice sau sanitare
Pereţi pentru băi și toalete
Placile de gips carton rezistente la umezeala au un rol important in proiectarea bailor moderne. Acestea sunt extrem de utile pentru a ascunde instalatii precum conductele de apa sau rezervoarele WC incastrate. Peretii pentru instalatii, cu placarea corespunzatoare si un sistem adecvat, indeplinesc si cerintele privind capacitatea portanta. Toaletele suspendate, boilerele, lavoarele suspendate si chiar consolele grele, cu o sarcina de pana la 150 kg/m raman permanent fixate.
Pereţi rezistenţi la foc
Rezistenta la foc ridicata este obligatorie la peretii despartitori din spatiile cu acces public (centre comerciale, mall-uri, cluburi etc) sau la peretii semineelor. Pentru constructia lor se folosesc placi din gips carton antifoc. Este necesara o clasa de rezistenta EI 180 sau chiar mai inalta. Sistemele de gips carton se pot folosi pentru o rezistenta la foc ridicata, cu un cost relativ redus si putin efort.
Sistemele Siniat D175, de exemplu, sunt proiectate special pentru pereti rezistenti la foc, oferind un nivel optim de protectie, chiar si in cazul partitiilor de dimensiuni mari.
PERETII DESPARTITORI SINIAT
Poti alege dintr-o gama completa de sisteme care indeplinesc cele mai exigente cerintele tehnice ale proiectului tau: o combinatie intre clasa de rezistenta la foc, izolarea fonica, inaltimea, greutatea, protectia la umezeala sau rezistenta mecanica.
Cât costă să construiești un perete din gips-carton?
Poți obține un deviz cu necesarul de materiale (plăci gips-carton, profile metalice, accesorii, etc) precum și prețul lor, folosind calculatorul pentru gips-carton SmartStart. Tot ce ai de făcut este să introduci dimensiunile peretelui și caracteristicile dorite, iar după aceea, îți poți descărca sau trimite pe WhatsApp lista de materiale.