Izolarea fonica fata de vecini..

Cati dintre noi nu ne-am plans macar o data de zgomotele din vecini si ne-am dori sa ne izolam fonic de ei? Viata in orase inseamna tot mai des achizitia de apartamente in blocuri vechi sau noi. Iar daca “ai noroc” de vecini galagiosi, cu siguranta esti printre cei care cauta solutii de izolare fonica. Asta se intampla pentru ca in cazul blocurilor vechi cerintele de confort acustic nu erau la fel de exigente ca acum si, din pacate, in unele blocuri noi performantele fonice si calitatea produselor folosite sunt ignorate.

Ce este sunetul… din vecini (zgomotul)

Orice zgomot presupune o sursa de emitere (vecinul de langa tine sau vecinul de deasupra), si un receptor (tu).

Izolarea fonica fata de vecini..

Sunetele sunt vibratiile sursei transmise prin aer sau prin materiale. Intensitatea vibratiilor se masoara in decibeli (dB), iar cu cat vibratiile produse sunt mai puternice, cu atat numarul de decibeli e mai mare, ceea ce creste disconfortul auditiv. Dar, o crestere cu 3 dB a intensitatii va fi perceputa de urechea ta ca o dublare a nivelului de zgomot: daca doua masini alaturate produc fiecare zgomot cu intensitatea de 70 dB, zgomotul total nu este 140 dB, ci 73 dB!

Ca sa ne formam o idee despre nivelurile de zgomot, iata cateva exemple:
0 dB - Linistea (pragul de audibilitate) – 0 dB
30 dB - Vorbitul in soapta
65 dB - Conversatie animata, televizor (prag de oboseala – intervine disconfortul)
75 dB - Tipete, aspirator
80 dB - Trafic foarte intens (prag de risc – incepe sa fie nociv pentru urechea umana)
90 dB - Latratul unui caine mare (prag de pericol – iritare, zgomotul este deranjant)
100 dB - Claxonul
110 dB - Sirena de ambulanta
120 dB - Decolarea unui avion la 100m departare (prag de durere – peste acest prag poate aparea pierderea auzului)

Eficienta izolarii acustice

Majoritatea solicitarilor pentru izolare fonica vin din partea persoanelor care vor sa nu mai fie deranjati de zgomotele vecinului. Trebuie retinut insa ca cea mai eficienta izolare acustica se face la sursa, adica in camera de unde se produce zgomotul, la vecin. Dar cum nu ii poti impune sa isi renoveze apartamentul pentru confortul tau acustic, trebuie sa recurgi la alte metode de izolare fonica: pereti de gips-carton acustic sau plafoane (tavane) pentru izolare fonica.

Izolarea acustica la tine in casa (receptorul) se poate obtine doar daca se controleaza zgomotul de-a lungul caii de propagare (perete, tavan) in mod practic. Trebuie avut in vedere si ca alegerea oricarei metode de izolare fonica presupune miscorarea spatiului interior.

Izolarea acustica fata de vecinul de sus

Mersul pe tocuri, mutatul mobilei, trantitul obiectelor sunt zgomote de impact. Ele sunt transmise de sus in jos, prin tavan. Exista doua solutii generale de a reduce aceste zgomote:

  • Vecinul de sus sa isi construiasca o podea flotanta (adica sa toarne sapa peste un strat elastic – de obicei polistiren extrudat – astfel incat sapa nu fie in contact direct cu planseul de beton armat)
  • Tu sa iti izolezi acustic tavanul, prin metode traditionale. Este putin probabil ca vecinul de sus sa accepte sa isi construiasca dala flotanta, astfel va trebui sa folosesti a doua solutie.

Plafonul suspendat (tavanul) de gips-carton pe care ti-l recomandam este format din:

  • Placi de gips-carton NIDA Acustic - densitatea foarte mare a miezului de gips contribuie semnificativ la reducerea zgomotelor; cu cat numarul straturilor de placi e mai mare, cu atat izolarea acustica este mai eficienta. In cazuri speciale, tavanele de gips-carton pot avea chiar si 4 straturi de placi gips-carton.
  • Conectori Phoni Light pentru suspendarea tavanului fals de planseu – conector special care multumita piesei elastice din componenta absoarbe vibratiile care s-ar fi transmis prin fixarea directa metal pe metal (conector - profil metalic).
  • Vata minerala cu densitate mare (10-15kg/m³) - prezenta vatei minerale poate aduce o imbunatatire a performantei acustice de 9 dB a unui sistem de gips-carton; o grosime mai mare a stratului de vata minerala creste izolarea acustica.
  • Un plenum cat mai mare – acesta este spatiul dintre planseu si plafonul suspendat. Aerul din acest spatiu tehnic ajuta la cresterea izolarii fonice; trebuie doar sa ai grija ca incaperii sa ii ramana o inaltime de 2.55m – conform Legii Locuintei 114/1996 actualizata.
Izolarea fonica fata de vecini..
  1. Fixare mecanica
  2. Planseul de beton armat
  3. Conector Phoni Light
  4. Vata minerala
  5. Profile metalice CD60 (structura dubla)
  6. Placi de gips-carton 2x NIDA Acustic 12.5mm

Izolarea fonica fata de vecinii de alaturi

Petrecerile, vorbitul tare, televizorul sau aspiratorul produc zgomote care sunt transmise orizontal, prin pereti. Pentru a scadea intensitatea zgomotelor, poti alege intre:

  • Placarea independenta a peretelui comun cu vecinul
  • Placarea prin fixare mecanica de peretele comun

Aceste tipuri de sisteme de placare vin in plus si cu avantajul indreptarii peretilor structurali, pe langa izolarea fonica. Ele presupun construirea unui schelet metalic intre perete si placile de gips-carton. Diferenta o face folosirea fixarilor mecanice, adica prinderea scheletului metalic de peretele deja existent.

Placarea independenta din gips carton pentru izolare fonica recomandata de noi este formata din:

  • Placi gips-carton cu performante acustice ridicate. Fiind vorba de un perete, placa LaDura este foarte potrivita: ofera izolare fonica, rezistenta la impact, si duritate mare, ceea ce face posibila montarea corpurilor suspendate direct de placa.
  • Profile metalice – montanti CW50, fixati intre profilele de ghidaj UW50 (in cazul placarilor cu fixare mecanica, se vor folosi profilele CD60 si ghidajele UD30).
  • Vata minerala de densitate mare, montata intre profile.
  • Un “spatiu tampon” intre perete si scheletul metalic, cu rol de absorbant fonic.

In cazul placarii prin fixare mecanica de perete, se vor folosi in plus:

  • Bride acustice (conectori metalici prevazuti cu o piesa din cauciuc), folosite pentru fixarea scheletului metalic de perete; au rol similar conectorilor Phoni Light de la tavanele suspendate.
Izolarea fonica fata de vecini..
  1. Profile metalice – ghidaj: 1.1. Profil NIDA Metal UW (la placarile independente – cazul (1) ) 1.2. Profil NIDA Metal UD (la placarile cu fixare mecanica – cazul (2) )
  2. Profile metalice – montanti: 1.2. Profil NIDA Metal CW (la placarile independente – cazul (1) ) 2.2. Profil NIDA Metal CD (la placarile cu fixare mecanica – cazul (2) )
  3. Vata minerala
  4. Banda de etansare monoadeziva
  5. Fixare mecanica
  6. Placa din gips-carton 1xNIDA Acustic 12.5mm
  7. Placa din gips-carton 1xLaDura 12.5mm
  8. Perete structural 9.Brida acustica (fixare mecanica)

Detaliile care conteaza in sistemele acustice

In toate sistemele de gips-carton, la nivelul fiecarei fixari (bride, conectori, surburi, fixarea profilelor metalice pe elementele structurale), se pot forma punti acustice. Acestea reprezinta locuri prin care sunetul “trece” usor dintr-o parte in cealalta, din cauza conexiunii rigide intre elemente. Dar puntile acustice pot fi evitate utilizand componentele potrivite: banda de etansare monoadeziva la contactul profilelor metalice cu elementele structurale, dar si conectorii cu piese de cauciuc (bride acustice, conectori Phoni Light).

Rezultate: crestere cu 41% respectiv 36% a performantei acustice

Prin intermediul unui program de simulare acustica, am comparat cate doua cazuri pentru fiecare situatie: zgomote verticale si zgomote orizontale.

In cazul zgomotelor verticale, prin tavan, am analizat:

  • performanta acustica pentru cazul general: un planseu de beton armat cu grosimea de 12cm (cazul 1)
  • performanta acustica a sistemului recomandat de noi, cu conectori simpli, fara piesa elastica (cazul 2) si cu conectorii Phoni Light (cazul 3).

Rezultatele arata o crestere cu 33% a performantei acustice, cand folosim conectori fara piesa elastica, si cu 41% cand folosim conectorii Phoni Light.

Izolarea fonica fata de vecini..

In cazul zgomotelor orizontale, prin peretii de gips-caron, am analizat:

  • performanta acustica pentru cazul general: un perete de zidarie cu grosimea de 25cm (cazul 1)
  • performanta acustica a sistemelor recomandate de noi: placarea cu fixare mecanica (cazul 2) si placarea independenta (cazul 3).

Rezultatele arata o crestere cu 36% a performantei acustice, pentru placarea prin fixare mecanica cu bride acustice, si cu 53% pentru placarea independenta.

Izolarea fonica fata de vecini..

Asadar, poti folosi cu succes sistemele Siniat din gips-carton pentru a te izoleza de vecinii zgomotosi. Si nu uita ca poti conta pe ajutorul nostru, folosind formularul pentru intrebari tehnice.

< Back

 

 

Soluţii inovatoare, inteligente și eficiente

Partener de încredere

Construcţii sustenabile