Montatorii de placi de gips-carton si zugravii lucreaza din greu pentru a obtine aspectul cat mai perfect posibil al unei suprafete plane cand se confrunta cu pereti si tavane. Cu toate acestea, unele variatii ale suprafetei sunt inevitabile din cauza factorilor comuni, cum ar fi:
- Variatii naturale la incadrare - in cazul ramelor din lemn.
- Calitatea compusului de degresare sau tehnica manuala de aplicare a acestuia.
- Diferente subtile intre texturile placii de gips-carton si compusii de imbinare.
In majoritatea conditiilor de iluminare, o suprafata de gips-carton finisata la un standard de Nivel 4 va parea plana. Cu toate acestea, in conditii critice de iluminare, un efect denumit „lumina stralucitoare”, va evidentia orice diferenta de suprafata. Prin acest text, dorim sa va ajutam sa reduceti problemele cauzate de lumina stralucitoare si sa sporim gradul de confort al ocupantilor in spatiile in care se afla.
Ce este lumina critica?
Aceasta se intalneste cel mai frecvent cand exista:
- Ferestre din podea pana la tavan.
- Ferestre direct adiacente peretilor.
- Corp de iluminat de plafon fara abajur.
- Lampi fluorescente montate pe plafon.
- Lampi de perete si de plafon apropiate de pereti.
- Ferestre la capatul coridoarelor lungi.
- Camere iluminate puternic.
- Lampi instalate chiar sub plafoane skillion/inclinate.
- Reflectari ale luminii pe suprafete de apa , cum ar fi bazine sau fantani.
Ce optiuni avem pentru a o diminua?
Cel mai bun moment pentru a lua in considerare problemele potentiale ale luminii stralucitoare este in faza de proiectare, ceea ce permite sa fie facute alegeri care pot reduce considerabil impactul luminii stralucitoare. Zonele mari de ferestre sunt o caracteristica populara a designului modern, iar preferinta de a locui si lucra in plan deschis duce adesea la tavane si pereti care se extind printr-o serie de spatii diferite. Aceste caracteristici pot duce la conditii dificile de iluminare pentru suprafetele peretilor si plafoanelor. La conceperea unui proiect, este important sa luam in considerare atat efectul luminii naturale, cat si pe cel al luminii artificiale si modul in care aceasta va cadea pe pereti si tavane pe parcursul intregii zile. In mod special, trebuie acordata atentie luminii care intra in cladire dimineata si seara, cand soarele este mai jos pe cer si arunca umbre alungite care pot evidentia orice variatii de suprafata ale peretilor si tavanelor.
Umbrire
Pentru ferestrele care sunt pozitionate unde lumina poate reprezenta o problema, utilizarea jaluzelelor exterioare sau a obloanelor verticale poate ajuta la atenuarea eventualelor probleme. Draperiile sau jaluzelele interioare sunt, de asemenea, folositoare in aceasta situatie.
Amplasarea si orientarea ferestrei In mod ideal, ferestrele nu trebuie sa se invecineze cu pereti sau tavane si ar trebui sa fie orientate departe de est si de vest. Suprafetele reflectorizante externe, cum ar fi piscinele sau cladirile invecinate, care pot reflecta lumina in spatiu, ar trebui si ele luate in considerare, deoarece acestea pot agrava problema.
Orientarea imbinarii
Instalarea peretilor si a plafoanelor din gips-carton ar trebui sa fie luata in considerare, deoarece exista o serie de optiuni de proiectare si montare care pot afecta semnificativ aspectul suprafetei. Montarea placii de gips-carton, astfel incat imbinarile lungi sa fie paralele cu directia luminii, va ajuta la reducerea efectelor luminii stralucitoare. Folosirea placilor mai lungi pentru a reduce numarul de imbinari cap la cap este, de asemenea, benefica.
Finisajul peretilor si al tavanelor
Finisajul ales pentru pereti si tavane joaca un rol foarte important in determinarea efectelor luminii stralucitoare. Finisarea placilor de gips-carton pana la nivelul de calitate Q4 (pe toata suprafata placii) este necesara. Finisarea cu glet de finisare din ipsos este solutia recomandata de specialisti pentru maxima usurinta in aplicare si slefuire. Slefuirea este posibila chiar dupa o perioada indelungata de timp.
Gletul de finisare se aplica usor pe suprafetele din gips-carton, asigura o suprafata perfect neteda si pune in valoare calitatea lucrarii si maiestria fiecarui mester. Aplicarea acestui glet poate fi facuta manual sau mecanizat.
Pentru asigurarea calitatii finale, amorsa aplicata ulterior, peste gletul de finisare, inainte de vopsire, trebuie sa fie o amorsa speciala pentru vopsea lavabila. Alt tip de amorsa ar putea afecta calitatea suprafetei.
Iluminatul artificial si natural
Orice imperfectiune la o montare completa a placarii va fi evidenta printr-o situatie numita iluminare critica sau lumina stralucitoare, unde lumina incidenta dintr-o sursa de lumina artificiala sau naturala este aproape paralela cu suprafata. Lumina stralucitoare exagereaza foarte mult dimensiunea imperfectiunilor, facandu-le deranjant de evidente. Rezultatul cel mai neplacut se obtine de la o sursa de lumina fara abajur, situata direct pe un plafon sau pe un perete pe care lumina cade paralel cu suprafata. Cazurile in care poate aparea aceasta situatie includ:
- Corpuri de iluminat cu suport fara abajur.
- Lampi fluorescente montate pe plafon.
- Lampi de perete si lampi de plafon.
Metode de diminuare a efectelor de lumina stralucitoare/critica din surse de iluminat artificiale
Urmatoarele solutii de iluminat vor oferi o lumina difuza si vor reduce aspectul variatiilor de pe suprafata:
- Corpuri de iluminat cu suport cu abajur.
- Lustre montate pe plafon.
- Plafoniere incastrate, cum ar fi spoturi si lampi fluorescente incastrate (desi luminile incastrate sunt mai susceptibile sa fie asociate cu probleme de stralucire).
- Luati in considerare utilizarea mai multor lumini de intensitate mai mica la distante regulate, asigurandu-va ca zonele luminate se suprapun. Acest lucru va imbunatati ambianta si va reduce efectele vizibile ale luminii stralucitoare si va diminua umbrele care pot aparea de la o sursa de lumina pe un singur rand sau unica.
- Permiteti un unghi generos de incidenta in raport cu suprafata pentru iluminarea caracteristicilor, cum ar fi spoturile luminoase, pentru a diminua evidentierea imperfectiunilor.
- Nu amplasati o sursa de lumina unica sau izolata, fara abajur, aproape de un perete sau de tavan intr-un spatiu care are, in general, niveluri scazute de lumina.
- Nu folositi becuri de iluminat de podea, spoturi de perete si spoturi luminoase in zonele cu finisare neteda a peretelui, pentru a elimina lumina emisa intr-un unghi de reflexie in raport cu suprafata.
- De preferat, localizati lampile fluorescente cu aproximativ 450 mm sub tavan, deoarece acest lucru va oferi o distributie mai uniforma a luminii
- Cand instalati lampi fluorescente montate pe tavan, se recomanda pozitionarea corpurilor de iluminat peste imbinarile cu muchii lungi. Consultati urmatoarea ilustratie:
Metode de diminuare a efectelor de lumina stralucitoare/critica din surse de iluminat naturale
- Nu montati ferestre cu geamuri pana la nivelul tavanului.
- Evitati sa amplasati ferestrele sau usile de sticla imediat langa capatul unui perete.
- Asigurati parasolare pentru ferestrele si usile din sticla.
- Montati fereastra cu pervazul pe interior pentru preveni reflectarea luminii solare pe perete.