Piata locala de constructii evolueaza, mai ales pe parte de proiecte mari. De aceea, lucram permanent la dezvoltarea unor produse si sisteme care sa corespunda noilor cerinte. In acelasi timp, le imbunatatim pe cele existente pentru a creste usurinta si rapiditatea de montaj - cerintele cele mai solicitate de constructori. Astfel, unul din proiectele de inovatie Siniat sunt peretii de compartimentare din gips-carton pentru inaltimi mari sau foarte mari.
Pana acum aproximativ 10 - 15 ani peretii din gips carton erau perceputi doar ca o simpla alternativa la peretii traditionali nestructurali. Mai mult decat atat, aceste sisteme erau instalate in cladiri cu inaltimi per nivel sub 4 m. Dar evolutia pietei a condus la necesitatea implementarii unor sisteme noi de pereti, de cele mai multe ori cu rezistenta la foc si cu inaltime mare de instalare.
Spatiile logistice, halele de productie, spatiile comerciale si cele de spectacole impun folosirea unor sisteme agrementate de pereti gips-carton cu rezistenta la foc de pana la 3 ore si cu inaltimea de instalare mai mare de 5 m, in anumite situatii ajungand chiar la 13 m. Ele au devenit o prioritate inovativa pentru echipa Siniat.
Sistemele de pereti gips-carton dezvoltate pentru a acoperi acest segment de aplicatii in constructii sunt:
- Pereti despartitori clasici - NIDA System D
- Pereti despartitori cu inalte performante mecanice – NIDA System SL
- Pereti despartitori cu performante acustice superioare – NIDA System S.
- Pereti despartitori de mare inaltime cu inalte performante acustice – NIDA System SLA
Printre cele mai importante etape in dezvoltarea solutiilor de pereti de gips-carton NIDA System se numara testele de performanta la actiunea focului si cele de performanta mecanica. Acestea au fost realizate la Centru de Cercetare si Dezvoltare Siniat din Avignon – Franta, folosindu-se echipamente care permit deschideri de maxim 13.40 m, una dintre cele mai mari din domeniu la nivel european.
Echipamentul de testare simuleaza incarcarile orizontale din presiunile interioare in cladiri si a celor din actiunea seismica. Performantele mecanice urmaresc pe de o parte respectarea criteriilor de deformabilitate, cat si a celor de rezistenta si stabilitate.
Criteriul de deformabilitate urmareste ca peretele sa nu se deformeze mai mult decat valoarea impusa, in cazul de fata fiind egala cu H/240, unde H reprezinta distanta dintre doua puncte consecutive de fixare a peretelui de structura cladirii. De exemplu, un perete de gips-carton cu inaltimea de instalare de 9.50m, este dimensionat sa respecte o deformata orizontala maxima de maxim 40 mm.
Respectarea criteriului de rezistenta si stabilitate impune sistemului de perete sa aiba o comportare elastica, astfel incat sa-si revina la forma initiala fara degradari dupa ce a fost supus unui ciclu de incarcari, sa nu dezvolte crapaturi si degradari locale la nivelul fiecarui element component, sa-si pastreze planeitatea, iar prinderile mecanice sa nu fie degradate.
Mai jos puteti vedea un videoclip de prezentare pe repede inainte a unui astfel de test. Se poate observa comportarea unui perete NIDA System SLA 500 testat la o deshidere de 13.40 m. Procesul de testare presupune analizarea rezultatelor in mai multe etape de incarcare, de la 10 daN/mp pana la 60 daN/mp, acesta din urma fiind nivelul maxim de incarcare.
In acest moment, Siniat pune la dizpozitie sisteme agrementate de pereti cu rezistenta la foc si cu performante superioare de rezistenta mecanica. Aceste solutii sunt disponibile in noua brosura tehnica, disponibila pe [pagina de Documentatie tehnica](https://www.siniat.ro/ro-ro/documentatie-suport/documentatie-tehnica) sau [contactand echipa tehnica Siniat.](https://www.siniat.ro/ro-ro/documentatie-suport/suport-tehnic/formular-suport-tehnic)