Cladirile de birouri pornesc de la o idee simpla: peretii despartitori trebuie sa se realizeze asa cum isi doreste locatarul. Aceste compartimentari trebuie sa se poata construi si demonta usor, pentru ca, atunci cand se schimba locatarul, sa se poate reface planul de nivel pentru nevoile acestuia.
Astfel, folosirea peretilor de gips carton a castigat in fata zidariilor clasice, multumita usurintei de executie. Acestia pot suplini cerinte de rezista la foc de pana la 180 de minute si cerinte de izolare fonica de pana la 81 dB. In functie de cerintele arhitecturale se stabilesc cei doi indici pentru peretele despartitor: EI (Etanseitate la gaze si fum si Izolare termica) si Rw (indice de izolare la zgomot aerian).
Desi unele compartimentari nu au cerinte speciale, acestea trebuie tratate din punct de vedere structural la fel ca peretii cu cerinte speciale:
- In timpul solicitarilor seismice peretii despartitori tind sa se rastoarne. Din acest motiv este necesar ca profilul de ghidaj de la partea superioara sa fie ancorat intr-un element cu capacita sa impiedice pierderea stabilitatii. Iata ma jos un exemplu despre cum NU se se ancoreaza un perete despartitor.
- Rosturile dintre placile din gips carton reprezinta sectiuni slabite ale sistemului, atat pentru foc cat si pentru acustica. Pentru sistemele cu cerinta de rezistenta la foc este imperativ ca acestea sa se decaleze. Mai jos un exemplu de astfel de decalare la un perete:
- Fiecare rand de placi din gips carton trebuie chituit la rosturi pentru a impiedica trecerea gazelor fierbinti si a fumului si pentru izolare acustica.
Pentru a evita fisurarea peretilor despartitori, la cadrele de usi se recomanda intotdeauna folosirea profilelor metalice UA (profile cu grosimea de 2 mm) ca montanti si buiandrug. Aceste profile metalice se vor prinde cu vincluri si suruburi M8 intre ele, respectiv cu dibluri metalice in betonul armat. Ce este de notat este faptul ca profilele UA, contrar profilelor CW, se vor prinde cu vincluri si la partea superioara pentru a rigidiza cadrul de usa.
Un alt punct de atins pentru peretii gips carton din cladirile de birouri este folosirea placilor cu densitate ridicata si, implicit, rezistenta la socuri foarte buna. De exmplu, pentru zonele de holuri, recomandam folosirea placii LaDura. Avand insertii de lemn dur in miezul de gips, este o placa tehnica cu multe beneficii:
- rezistenta mecanica excelenta (forfecare, smulgere, impact),
- rezistenta la umiditate (pana la 60% umiditate ambientala),
- rezistenta la actiunea focului (se foloseste in sisteme de pana la 180 de minute).
Asadar, tot ce trebuie sa faci pentru a obtine pereti despartitori perfecti, in cladirile de birouri si nu numai, este sa respecti regulile de mai sus.