AFI Brașov Centru comercial
Fapte și provocări cheie
- Descriere
- Centrul comercial AFI Brașov este unul dintre cele mai mari investiții AFI Europe România din anul 2020, conform Doron Klein, CEO AFI Europe România (Conform Wall-street.ro). Un proiect de o astfel de anvergură presupune o colaborare strânsă între echipele de proiectare, execuţie, project management și furnizorii de produse și sisteme. Astfel, echipa Siniat a furnizat și servicii de consultanţă tehnică pentru implementarea și adaptarea sistemelor în proiect, atât înainte cât și în timpul execuţiei. Acum avem o viziune generală, deci putem pătrunde și în detaliile tehnice. Începem cu provocările proiectului și principalele sisteme instalate. Unele dintre cele mai mari probleme cu care s-ar putea confrunta un centru comercial de aceasta statură, adresate de Siniat, sunt focul și fumul. Astfel, în AFI Brasov au fost instalate ecrane rezistente la foc, cu rol de întârziere a propagării fumului și gazelor fierbinți în spatii deschise.
- Tip cladire
- Cladiri timp liber
- Localitate
- Brașov
- Ţară
- Romania
- Despre importanța si impactul lucrării
AFI Brașov este un proiect mixt situat în centrul civic al orașului Brașov, ce constă în 2 clădiri de birouri și un centru comercial, însumând o suprafață de 70.000mp. Prima clădire de birouri are 12 etaje și 15.000 mp suprafață închiriabilă, iar a doua fază a proiectului planifică să adauge o suprafață închiriabilă de 10.000 mp. Proiectul cuprinde clădiri de birouri sustenabile și cu impact redus aspura mediului incojurator, certificate LEED Gold. Prin această investiție, AFI Europe România continuă să își arate încrederea în sinergia dintre cele două tipuri de utilizare – retail și birouri – proiecte mixte care oferă o serie de beneficii atât chiriașilor clădirilor de birouri, cât și chiriașilor centrului comercial.
Inaugurarea unui centru comercial este întotdeauna o provocare, dar cu precădere în această perioadă, când atenția și rigorile privind siguranță vizitatorilor și a angajaților primează. În acest context al siguranței, ca arhitecți, ne-am confruntat cu nenumărate încercări privind crearea, reconversia și nu în ultimul rând, protejarea unor spații prin intermediul celor mai abile metode de a îmbina designul modern cu tehnica inovatoare.
Una din principalele constrângeri ale acestui proiect a reprezentat-o securitatea la incendiu. Deseori am fost nevoiți să implementăm sistemele de pereți și plafoane rezistente la foc în contexte aproape inabordabile, de la ecrane de protecție la fum, până la carcasari ale structurii metalice ori de la pereți cu proprietăți acustice, la scafe cu un puternic impact estetic.
Timpul este o altă problemă perpetuă. În domeniul construcțiilor este bine cunoscută cerința de livrare rapidă de soluții. Din păcate, aceste solicitări cresc riscul omiterii unor aspecte importante din proiecte, care uneori ajung să se reflecte negativ asupra investiției, conferind o calitate mai slabă obiectivului.
În aceasta eră a vitezei, o abordare unilaterală a situațiilor și problemelor impuse de un astfel de proiect este imposibilă, fiind extrem de necesară și benefică intervenția terților prin aportul experienței, diversității soluțiilor și mai ales, adaptarea acestora la context.
Echipa de proiectare Siniat a oferit acest sprijin în procesul nostru de elaborare a proiectului, iar prin conjugarea eforturilor, am reușit să alegem și să definitivăm soluțiile optime pentru a livra un proiect calitativ, reducând considerabil timpii necesari într-un astfel de proces. De asemenea, pe lângă etapa de proiectare, o importanță majoră o are și execuția. Într-un șantier apar în permanență diverse probleme care necesită rezolvări într-un timp foarte scurt pentru a putea menține un nivel bun de eficiență. În astfel de situații, aportul echipei Siniat a fost considerabil; implicarea acesteia s-a realizat într-o manieră promptă și profesională, prin propunerea de soluții optime, facilitând buna funcționare a lucrărilor în șantier și continuitatea acestora, evitandu-se astfel întârzieri care se transcriu de cele mai multe ori în pierderi financiare.
Astfel, colaborarea cu un furnizor cu o largă experiență în soluții tehnice și criterii de performanță precum Siniat, s-a dovedit a fi cea mai bună alegere pentru atingerea obiectului nostru și al clientului. Ca orice proiect de success, și complexul AFI Brașov este rezultatul unei munci de echipă, pentru care mulțumim echipei Siniat și cu care suntem dornici de a colabora la fel de eficient în viitor.
- Autor
- Arhitect Ana Hurduc
Descrierea proiectului
Datorită spațiilor cu suprafață mare care se dezvoltă în acest tip de funcțiune arhitecturală, este nevoie de instalarea unor sisteme de ecrane suspendate, cu rol de a reține fumul și gazele fierbinți până la momentul evacuării persoanelor din clădire, în cazul unui incendiu localizat. Astfel de ecrane trebuie să respecte cerință de Etanșeitate (E) pentru o anumită perioadă de timp (ex. 15’, 30’, 60’… impusă de legislația în vigoare), în cazul acțiunii termice generate de un incediu.
Separarea spațiilor comerciale de zonele comune ale clădirii, în zona superioară a spațiilor vitrate, s-a realizat cu sisteme Siniat de ecrane rezistente la foc, clasificate la Etanșeitate și Izolare termică (EI).
Raportandu-ne la plafoane, au fost utilizate plafoane autoportante cu performanțe superioare de rezistență la foc, izolare acustică și rezistență mecanică.
O categorie specială de plafoane agrementate cu rezistentă la acțiunea focului sunt plafoanele autoportante, adică sisteme care nu au nevoie de ansambluri de suspendare, ci doar de prinderi perimetrale. Coridoarele de evacuare ale centrului comercial AFI Brasov au fost echipate cu astfel de sisteme, având rol să asigure evacuarea în siguranță a persoanelor în cazul unui incendiu.
Principalele compartimentări din cadrul centrului comercial, fie că amintim de cele dintre magazine, fie cele din acestea și spațiile comune, s-au realizat cu sisteme de pereți Siniat. Aceste sisteme sunt agrementate la nivel local cu performanțe de rezistență la acțiunea focului, chiar și pentru înălțimi mari de instalare, fără a fi nevoie de vreo altă structură ajutătoare.
Cu ajutorul sistemului NIDA System D, performanța de rezistență la foc de 180’ EI poate asigura o înălțime maximă de instalare de aproximativ 9.80 m, în timp ce peretele NIDA System SL este agrementat până la înălțimi maxime de aproximativ 13.50 m, în aceleași condiții de rezistență la foc.
În situațiile în care chiriașii își doresc un strat suport pentru rafturi, amplasat cât mai aproape de pereții de compartimentare (EI), cel mai potrivit sistem este placarea independentă NIDA System SH.CW.I, special proiectată și echipată pentru a susține încărcări în consolă. Astfel, placarea dublează peretele EI, nu se fixează de acesta, are o structură rigidizată și este echipată cu plăci speciale de înaltă densitate (LaDura, Resistex).
Iar pentru a îmbina totul, etanșările s-au realizat cu sisteme Promat de etanșări rezistente la foc. Acestea au fost folosite în zonele de rosturi dintre diferite elemente de construtie, și în zonele de intersecție a diverselor tipuri de instalații (paturi de cabluri, conducte, elemente structurale…) cu sistemele rezistente la foc.